Cercetările recente susțin ideea că menținerea unui echilibru sănătos al vieții nu este doar esențială pentru sănătatea și fericirea ta, dar poate fi un impuls extraordinar pentru productivitatea și cariera sau succesul în afaceri. [1] Când faci pași pentru a găsi echilibrul în viața ta, ai o capacitate mult mai mare de a-ți concentra atenția și energia asupra atingerii obiectivelor tale, luând acțiuni productive și mergând înainte într-un mod semnificativ.
Deși poate părea descurajant să-ți echilibrezi viața (sau să te readuci în echilibru!), există modalități prin care poți să te apuci în mod realist să faci asta.
Marile întrebări sunt… Ce înseamnă de fapt echilibrul vieții? Cum vedeți o viață echilibrată? Și, cel mai important, cum reușești să o atingi în mijlocul programului tău nebun?
De ce este nevoie pentru a-ți echilibra viața?
Autodisciplina este unul dintre cele mai bune instrumente care te ajută să revii pe drumul cel bun și să echilibrezi viața. Fără autodisciplină, timpul este pierdut, amânați și nu reușiți să urmați lucrurile pe care știm că ar trebui făcute.
Poți să schimbi ceea ce nu funcționează pentru tine și să-ți regăsești echilibrul în viața ta. Urmând cei 10 pași pe care îi avem aici, te vor ajuta să te întorci pe drumul cel bun și să te angajezi să trăiești o viață bine echilibrată, în care autodisciplina nu mai este o problemă.
Amintiți-vă că nu trebuie să schimbați totul deodată. Efectuarea de mici ajustări în timp vă ajută să determinați ce funcționează cel mai bine pentru dvs. În cele din urmă, vei avea un set complet nou de obiceiuri de viață pozitive care te vor ajuta să echilibrezi viața.
Iată 10 moduri simple care funcționează.
O pauză de o săptămână de la Social Media poate avea un impact uriaș asupra relațiilor și echilibrului dintre viața profesională și cea privată.
– Michelle Jhones
1. Opriți-l
Deconectați-vă de la dispozitivele digitale în weekend. Puneți telefonul jos și opriți computerul. Odihnește-ți creierul de lucru.
Sună provocator, dar începe puțin. Încercați să vă deconectați cel puțin o zi sau chiar câteva ore în fiecare noapte și simțiți ce diferență face.
2. Spune “NU”
A spune „nu” este un pas important pentru a crea echilibru în viața ta. Când viața te angajezi și te întinde, devine imposibil să menții un echilibru sănătos.
Deci, spune nu la tot ceea ce nu este esențial sau nu adaugă ceva valoros vieții tale. Fii nemilos!
A spune „da” fără resentimente și „nu” fără regrete te va pune pe calea echilibrării vieții tale.
3. Fii atent la sanatatea ta
Sănătatea ta afectează într-adevăr calitatea vieții și a muncii noastre. O productivitate mai mare și fericirea trăiesc în echilibrul dintre somn suficient, alimentație sănătoasă și activitate fizică.
Corpul tău este un indicator excelent când viața ta este scăpată de sub control. Un astfel de semn este somnul de proasta calitate. Mintea ta suprasolicitată te face să nu dormi bine, iar în curând nivelul de energie scade. Mintea ta se simte în ceață și pare să existe haos și dezordine în viața ta.
Dacă acest lucru sună familiar, cel mai bun mod de a acționa este să cauți modalități de a crea spațiu în viața ta și de a te simți în pace.
Știți că nu veți ajunge imediat la această stare de calm și claritate – este un proces pas cu pas.
Cultivați o stare mentală pașnică, mâncați sănătos și faceți exerciții fizice.
4. Minimizați toxinele
Nu vorbim despre substanțe chimice (deși și asta ar putea ajuta.) Minimizați influențele negative din jurul vostru.
Evitați persoanele toxice (plângeri, plângători, atitudini proaste). Dacă nu le puteți evita complet, cel puțin minimizați contactul și dezactivați-le cât de mult puteți. Înconjurați-vă de oameni pozitivi, de susținere și capabili, ori de câte ori este posibil.
5. Petrece timp singur
Să-ți faci timp pentru tine este probabil cel mai greu lucru de făcut pentru o persoană tipică suprasolicitată și copleșită, dar este esențial pentru reducerea stresului, creșterea fericirii și încurajarea creativității.
Câteva lucruri de încercat: meditați, scrieți, schițați, faceți yoga sau pur și simplu stați în liniște câteva minute în fiecare zi și nu faceți absolut nimic.
Odată ce găsiți o activitate pe care o faceți cu plăcere singur, pregătiți-vă să culegeți beneficiile!
6. Relațiile contează
Alocați timp de calitate pentru familia și prietenii dumneavoastră. Un studiu recent care examinează factorii socioecologici care influențează echilibrul dintre viața profesională și viața privată a constatat că satisfacerea nevoilor sociale în relații a fost asociată în mod semnificativ cu un echilibru sănătos între viața profesională și viața privată. [2]
Nu stați în fața dispozitivului ales. Planifică o întâlnire cu celălalt, ia o cafea cu un prieten sau joacă-te cu un copil.
Fă-ți timp să te conectezi și să fii atent cu cei dragi. Acest timp de calitate este esențial pentru atingerea echilibrului în viață.
Aflați mai multe despre cum să echilibrați viața de familie și cea profesională aici.
7. Răsfață-te
Mergimla pedichiură sau la un tratament facial. Mai bine, programează un masaj.
Planifică-ți sesiunile de auto-îngrijire – și angajează-te! De exemplu, dacă sunteți o persoană care se simte mai relaxată după un masaj, încercați să programați masaje o dată pe lună, timp de 6 luni până la un an (sau cât de mult doriți!) și plătiți din timp. Astfel, nu va exista nicio scuză că ești prea ocupat și vei fi mai puțin înclinat să amâni, deoarece ai plătit deja.
Nu trebuie să fie costisitor; un pahar de vin, cafeaua sau ceaiul preferat, o lumânare parfumată încântător sau flori frumoase vor avea un impact uriaș.
8. Explorează lumea
Ieși afară pentru o plimbare și bucură-te cu adevărat de împrejurimile tale. Încercați un nou traseu către serviciu, vizitați un loc nou sau jucați-vă ca turist în orașul dvs. natal. Urmăriți teatrul local, explorați fotografia de amatori sau vizitați parcul local.
9. Extindeți-vă gradul de conștientizare
Take a class, learn to paint, or try something new that you’ve always wanted to learn. Read a book that sparks your interest, or try listening to uplifting music. Find what interests you.
10. Amintiți-vă distracția
Râdeți, glumiți, jucați-vă, găsiți-vă simțul umorului, abonați-vă la o glumă zilnică sau obțineți un calendar complet. Nimic nu te face să te simți mai bine la fel de repede ca un râs bun . Știința spune că râsul întărește sistemul imunitar, protejează inima și îți ușurează ziua atunci când te simți deprimat sau furios.
Un gând de final
Crearea unui echilibru în viață nu înseamnă să înghesuiți multe lucruri în viața de zi cu zi. Este vorba de a ști ce este important și ce nu este și de a descoperi câtă capacitate și energie trebuie să investești în ceea ce este important pentru tine.
A trăi o viață echilibrată este crucială pentru sănătatea, fericirea și bunăstarea ta. Nu numai că te vei simți cel mai bun în sine, dar vei descoperi și că mai mult echilibru în viața ta îți va crește productivitatea, îți va gestiona nivelul de stres și te va ajuta să trăiești la maximum potențialul tău.
[1] BMC Public Health: Work-life balance predicted work ability two years later: a cohort study of employees in the Swedish energy and water sector [2] Int. J. Environ. Res. Public Health: The Interplay of Socioecological Determinants of Work–Life Balance, Subjective Wellbeing and Employee Wellbeing