Cel mai probabil ai spus o minciună în viaţa ta – şi mai mult ca sigur că ai fost minţit, de asemenea. Dar de ce o facem? Potrivit experților atât în cercetare, cât și în psihologie, oamenii nu sunt sinceri din multe motive, dar există câteva motive care tind să fie cele mai comune.
Iată care sunt cele 7 motive principale pentru care oamenii mint:
1.Din motive altruiste
Oricât de surprinzător ar părea, cercetările din Canada din 2022 1 sugerează că una dintre cele mai comune motivații pentru minciună este de fapt minciuna din motive altruiste sau pro-sociale. Acestea sunt minciunile pe care le spunem pentru a-i face pe ceilalți și pe noi înșine mai fericiți, cum ar fi să le spunem copiilor că Moș Crăciun este real (pro-social) sau să omitem să audă adevăruri de la oameni care îi pot răni (altruist).
2.Din secret
Conform cercetărilor menționate mai sus, alt motiv este secretul sau confidențialitatea. La urma urmei, uneori pur și simplu nu vrem ca oamenii să știe anumite lucruri despre noi, iar acest lucru poate duce la falsuri pentru a păstra acele lucruri ascunse. Un exemplu în acest sens ar fi să-l minți pe prietenul tău că nu ai mai trimis mesaje text să spui că te simți rău, acesta fiind motivul pentru care nu ai mai sunat sa vezi ce face.
3.Pentru a le păstra imaginea
Potrivit studiului, evitarea evaluării negative este un alt motiv frcvent pentru a minți. Unii oameni vor minți pentru a evita să se simtă vulnerabili sau expuși și rușinea ulterioară care vine cu acea expunere. A minți în legătură cu ceva pe care îl considerați rușinos sau chiar a vă înfrumuseța propriile realizări este consideratca o minciună pentru a evita evaluarea negative din partea celor cu care interacționați.
4.Pentru a evita pedeapsa sau represaliile
Revenind la numărul 3, dar cu o ușoară nuanță, uneori oamenii mint pentru a evita represaliile. Oamenii mint adesea „pentru că le este frică că persoana va fi supărată sau judecată sau o va părăsi”. Acest lucru ar putea părea ca și cum i-ai spune mamei tale că ai făcut ceva ce ea a cerut, chiar dacă tu nu ai făcut-o — sau i-ai spune partenerului tău că nu ai înșelat niciodată, chiar dacă ai făcut-o, de exemplu.
5.Din constrângere sau nepăsare
Uneori oamenii care mint nu au un motiv real. Deși studiul observă că acest lucru nu este la fel de comun ca motivele anterioare, există într-adevăr mincinoși compulsivi. Potrivit lui psihologului Megan Bruneau, mincinoșii compulsivi tind să mintă pentru că se tem că adevărul îi va determina să fie judecați sau respinși. „Oamenii care mint din acest motiv au de obicei convingerea că nu sunt iubiți sau nedemni în imperfecțiunea lor și astfel încearcă să-și gestioneze imaginea (și, în cele din urmă, sentimentele de vulnerabilitate) prin minciună”, explică ea.
6.Pentru plăcere
Dincolo de a minți compulsiv fără motiv, există oameni care pot obține un fel de plăcere sau bucurie din minciuna și manipularea oamenilor. „Sunt mincinoși obișnuiți. Sunt dependenți de asta”, ” sociopații mint tot timpul”. În astfel de cazuri, acești oameni sunt încântați din manipularea oamenilor cu minciuni. Acest lucru nu este de obicei normaL: „Într-o relație normală de zi cu zi între parteneri sau părinți și copii, oamenii mint în mare parte pentru a evita judecata și furia”.
7.Pentru a scoate ceva din asta
Și nu în ultimul rând, uneori oamenii pot minți pentru a atinge un scop. Acest lucru ar putea arăta ca și cum ați minți pe CV-ul dvs. în speranța de a obține un nou loc de muncă sau ați minți despre hobby-urile dvs. pentru a atrage o pasiune. Oricare ar fi scopul, potrivit lui Bruneau, „Oamenii sănătoși vor prezenta minciuni orientate către obiective din când în când”, adăugând: „Cine nu a spus da când a fost întrebat dacă sunt eligibili pentru reducerea pentru studenți?”
Care sunt semnele că cineva minte?
Unele indicii că oamenii mint includ anumite modele de vorbire și limbajul corpului, evitarea întrebărilor, erorile de continuitate în spunerea unei povești ce nu este adevărată și supraînfrumusețarea.
Cum te descurci când cineva te minte?
Când cineva vă minte, puteți încerca să deschideți un dialog și să vă dați seama de ce nu a vrut să spună adevărul. Dacă minciuna este o problemă omniprezentă într-o relație, poate fi util să obțineți sprijin de la un terapeut pentru a lucra la construirea de încredere și raport in relații.
În concluzie
Nimeni nu vrea să fie mințit, dar conform experților și cercetărilor, oamenii au adesea motive reale pentru a minți, iar uneori acele motive sunt chiar altruiste. Dacă ați fost mințit, amintiți-vă că de multe ori oamenii o fac pentru a evita respingerea sau furia. Deși este posibil să nu poți împiedica pe cineva să mintă, poți lucra pentru a cultiva mai multă încredere și onestitate.
Sursa
1. https://psycnet.apa.org/record/2022-44652-001