Importanța comunicării cu cei din jur
Comunicarea este un proces dinamic, aflat într-o continuă schimbare, iar societatea își datorează existența comunicării interumane, însă apariția inovațiilor tehnologice face ca modul în care discutăm cu cei din jur să fie diferite. Zilnic ne lovim de o diversitate de probleme în familie, la job, în societate sau în intimitatea vieții, iar pentru a le rezolva trebuie să comunicăm în mod corect.
Abilitățile de comunicare deschisă, transparentă pot ajuta omul în procesele personale de a se face auzit, de a transmite ce își dorește, de a clarifica lucrurile fără a lăsa loc de interpretare in percepția altora.
La polul opus însă sunt și cei ce nu reușesc să transmită tot ce își doresc, nu se fac înțeleși sau auziți astfel nu își dezvăluie adevăratul sine și lasă libera interpretarea celor din jur dupa propria înțelegere.
Printre cele mai frecvente bariere in comunicare sunt
- Teama de impresiile pe care le lași celor din jur;
- Prejudecăți sau idei preconcepute;
- Lipsa timpului;
- Lipsa de încredere în interlocutor;
- Modele culturale diferite;
- Negativism în atitudine și comportament;
- Percepții greșite;
- Încărcătura emoțională a mesajului;
- Incompatibilitatea punctelor de vedere;
- Forma inadecvată a transmiterii mesajului;
- Lipsa de cunoaștere sau lipsa de interes;
- Emoțiile;
- Particularități ale mediului;
Nu trebuie să pui la îndoială importanța comunicării dacă îți dorești ca interlocutorul să simtă, să gândească sau să se comporte într-un anumit fel. Acest proces are rolul de a construi și menține relațiile dintre oameni.
Ce înseamnă NLP?
NLP este prescurtarea de la Neuro Lingvistic Programming, adică Programare Neurolingvistica. NLP-ul se bazează pe procesarea limbajului
Programarea Neurolingvistica cuprinde trei domenii:
1. Neurologia se referă la creier și la modul cum ne reprezentăm informatiile.
2. Lingvistica se referă la limbajul – imagini, sunete, trăiri, gusturi, mirosuri și cuvinte – pe care il folosim în amintirea unei experiențe particulare (sau în a prevedea o experiența viitoare).
3. Programarea se referă la obiceiurile, tiparele, programele și strategiile tale.
Cu siguranță, dacă acorzi puțină atenție la ceea ce faci, vei observa că ai astfel de tipare, obiceiuri, programe, strategii pentru tot ceea ce faci. Unele dintre aceste tipare te ajută, dar altele nu – astfel, apar rezultate nedorite.
Poți fi conștient de aceste tipare sau le poți conștientiza doar când cineva ți le scoate în evidentă, sau există tipare de care nu esti sau nu vei fi conștient niciodată. Oricum ar fi, aceste tipare influentează felul în care ai grijă de tine, felul în care comunici cu altii etc.
Ca beneficiu în urma sedințelor de consilere sunt:
- Conștientizarea legăturii dintre propriile tale emoții și reușita în viață.
- Identificarea corectă a stărilor și gestionarea lor te ajută să dai dovadă de încredere ori de câte ori este nevoie.
- Stabilirea obiectivelor care contează cu adevărat pentru tine și care sunt aliniate la valorile și aptitudinile tale, în locul obiectivelor “impuse” de alții, astfel încât să le atingi mai usor.
- Învățarea valorizării personale și descoperirea talentelor ascunse.
Comunicarea interpersonală
Comunicarea interpersonală începe prin comunicarea cu sine. Ea nu poate fi înteleasă, explicată și desfăsurată eficient fără o raportare la conceptul de sine, pentru ca între el si lume se afla o relație directă. Existența concepției despre sine este legată de conștientizarea sinelui și a celorlalți, iar comunicarea cu alții asigura dezvoltarea personalitătii, creșterea și afirmarea sinelui. În acest sens, permanenta raportare la celălalt și la sine este un element inevitabil al interacțiunii sociale.
Astfel, programarea neuro-lingvistică pornește de la sistemul de convingeri al unei persoane. Convingerile sunt filtrele prealabile, apriorice, ale perceptiei, de la care pornind, interpretăm tot ceea ce se întâmplă și care structureaza comunicarea cu noi înșine – „Omul este ceea ce crede el că este” (Anton Cehov).
O persoană poate să facă ceea ce crede ea că este posibil și nu poate să facă ceea ce crede că este imposibil – modelul se aplică și profețiilor care se autoîndeplinesc: „Daca tu crezi că ești în stare să faci ceva sau că nu ești în stare să faci ceva, ai dreptate în ambele cazuri” (Henri Ford)
Maniera în care individul comunică cu ceilalți este puternic influențată de maniera în care el se percepe pe sine însuși, adică de valoarea și puterea pe care el și-o atribuie sieși. În toate formele de comunicare și indiferent de nivelul la care aceasta are loc, pivotul central al afirmării eului este conștiința de sine. Astfel că, maniera în care un individ se valorizează pe sine determină maniera sa de a comunica cu ceilalți.
Conceptul de conștiință de sine reprezintă forma de percepție interiorizată prin care omul se raportează simultan la sine însuși, la lumea sa interioară, ca și la exterior, la lumea în care trăiește. Conștiinta de sine este percepția propriei identități ca și parte a lumii. Această percepție a propriei identități duce la formarea imaginii de sine care are o importanță majoră pentru comportamentele noastre – succesele conduc la noi succese, în timp ce eșecurile antrenează noi eșecuri, ceea ce înseamnă că sinele are valoare reglatoare, putând antrena serii de succese și eșecuri, angajare sau neparticipare, exaltare sau inhibare, așa cum arătau și exemplele referitoare la profeții.
Cum funcționează Programarea Neurolingvistică?
În timpul terapiei, subiectul pătrunde adânc în mintea sa inconștientă și trece prin straturi și straturi de credințe și percepții pentru a deveni conștient de o experiență din copilăria timpurie care este responsabilă pentru un model de comportament. NLP funcționează pe principiul că fiecare are toate resursele necesare pentru a face schimbări pozitive în propria viață. Tehnicile NLP sunt folosite ca instrument pentru a facilita aceste schimbări.
Terapia NLP poate fi fără conținut. Aceasta înseamnă că terapeutul poate fi eficient fără să cunoască problema în detaliu. Prin urmare, terapeutului nu trebuie să i se spună despre eveniment sau chiar despre problemă, asigurând astfel intimitatea clientului. Pe lângă aceasta, avem și un acord de nedivulgare în care interacțiunea dintre client și terapeut este păstrată confidențială.
NLP crede în perfecțiunea naturii în creația umană. Prin urmare, NLP încurajează clientul să-și recunoască sensibilitățile senzoriale și să le folosească pentru a răspunde la o anumită problemă. De fapt, NLP mai crede că mintea este capabilă să găsească chiar remedii pentru afecțiuni și boli.
Tehnicile NLP implică terapie neinvazivă, fără medicamente, care ajută clientul să descopere noi modalități de a face față problemelor emoționale, cum ar fi stima de sine scăzută, anxietatea, lipsa de încredere, modelele de relații distructive (a face față rupturii).
NLP-ul își are rădăcinile în domeniul științei comportamentului, dezvoltat de Pavlov, Skinner și Thorndike. Folosește fiziologia și mintea inconștientă pentru a schimba procesele de gândire și, prin urmare, comportamentul.
Cum funcționează consilierea și coachingul NLP?
Un consilier /coach NLP este instruit să detecteze indicii minuscule în comportamentul și comunicarea clienților săi. Acest lucru îi permite să le înțeleagă în profunzime. El descoperă limitările pe care clienții săi și le-au impus și lucrează cu ei pentru a evolua.
Ce poate trata/vindeca/clarifica NLP?
NLP a fost folosit pentru a aduce soluții în lupta cu fricile și fobiile, anxietatea, stima de sine scăzută, stresul, depresia, boli psihosomatice, tulburarea de stres post-traumatic și calitatea generală redusă a vieții din cauza diferitelor probleme psihologice.
Consilierea în NLP
Este pentru a-i încuraja şi sprijinii pe oameni să-şi realizeze adevăratul potenţial. Strategiile nesănătoase pe care le-am învăţat şi le punem în practică ne limitează accesul la potenţialul nostru real. Problemele şi neajunsurile nu se trag de la ceilalţi, ci de la noi înşine. Scopul consilierii în NLP este de a descoperii tiparele greşite, apoi a strategiilor care ne conduc la rezultatele dorite, de a învăţa cum să depăşim problemele apărute, dezvoltând încrederea şi respectul de sine, organizând capacitatea de a învăţa din fiecare circumstanţă a vieţii şi fiecare la rândul său antrenând şi pe ceilalţi în procesul dezvoltării
Coaching cu NLP
Coachingul este un parteneriat alături de clienți într-un proces creativ și care provoacă gândirea, cu scopul de a-i inspira în maximizarea potențialului personal și profesional, element deosebit de important în mediul actual. Coachii își onorează clientul ca fiind expert al propriei vieți și profesii. Ei cred că fiecare client este creativ, complet și are resurse.
Așadar, coachii provoacă, ajută oamenii să iasă din zona lor de confort și să descopere că pot mult mai mult.
Responsabilitatea coach-ului este de :
- A descoperi, a clarifica și a se alinia cu ceea ce dorește să realizeze clientul.
- A încuraja autodescoperirea clientului.
- A obține alături de client soluțiile și strategiile generate de către acesta.
- A ține clientul responsabil de propriile acțiuni.
Acest proces îi ajută pe clienți să își îmbunătățească semnificativ perspectivele asupra muncii și a vieții, dezvoltând în același timp abilități de a-și conduce propria viață și de a debloca resursele interioare, accesând astfel propriul potențial.
Serviciul oferit este de Consiliere sau Coaching
O ședință de Consiliere sau Coaching, în funcție de nevoia dumneavoastră, urmează să se desfășoare pe parcursul a 60 de minute . Aceasta se poate deșfasura online pe zoom accesând panoul de rezervări din pagina sau în persoană în Municipiul Sibiu cu o programare telefonică facută anterior.